ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA
Χρήσιμες Συμβουλές
page image

Οι Χρήσιμες Συμβουλές είναι προτάσεις αντιμετώπισης μιας συμπεριφοράς ή μιας συναισθηματικής κρίσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το άγχος που ταλαιπωρεί καθημερινά όλους μας, τους φόβους που μας καταβάλουν, την χαμηλή αυτοπεποίθηση, συναισθήματα όπως η θλίψη και ο θυμός, συμπεριφορές όπως η απόσυρση και η επιθετικότητα.

Αφορούν εσένα που είσαι φοιτητής ή εργαζόμενος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Αφορούν τον γονέα που αναζητά τρόπους καλύτερης ανταπόκρισης στις ανάγκες των παιδιών του, ειδικά στην περίοδο της φοιτητικής  ζωής με τις αλλαγές, τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που την συνοδεύουν.

Αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας που έρχεται σε καθημερινή επαφή με νέους φοιτητές αλλά και συναδέλφους.

Δεν αφορά επαγγελματίες ψυχικής υγείας και δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας, ούτε να αναλάβεις την ευθύνη ενός τέτοιου απαιτητικού ρόλου για να ανατρέξεις στις Χρήσιμες Συμβουλές.  

Διατηρώντας την δική σου ιδιαίτερη ταυτότητα, μπορείς  αν θες, με απλό τρόπο να λειτουργήσεις θετικά σε μια περίπλοκη στιγμή ενός ανθρώπου που σε ενδιαφέρει.

Δεν πρόκειται για έναν οδηγό ολοκληρωμένης και επίσημης διαχείρισης μιας κρίσιμης κατάστασης, αποτελεί όμως έναν χώρο, στον οποίο μπορείς να βρεις κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης μιας συμπεριφοράς ή μιας συναισθηματικής αντίδρασης που συναντάς στον άλλον.

Ώστε, να μπορέσεις να επικοινωνήσεις μαζί του περισσότερο αποτελεσματικά και μέσα από αυτήν την επικοινωνία να του προσφέρεις βοήθεια και υποστήριξη.

Οι Χρήσιμες Συμβουλές βασίζονται στις αρχές της Επιστήμης της Συμβουλευτικής και της Ψυχολογίας ενώ αξιοποιούν επίσημες τεχνικές καλής επικοινωνίας και ενθάρρυνσης.

Ελένη Άννα Καλούδη

Υπεύθυνη Υπηρεσίας Συμβουλευτικής

Ενημέρωση: 14-10-2020
Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που αισθάνεται επαγγελματικά εξουθενωμένος;
Δημοσίευση: 08-06-2021 16:05
Αν κάποιος δικός σου άνθρωπος θεωρεί ότι βιώνει το "burn out" για το οποίο ολοένα και περισσότερο ακούμε να συζητούν στα εργασιακά περιβάλλοντα, τότε η βοήθειά σου, μπορεί να αποβεί καθοριστική, τόσο στο να προλάβει την επιδείνωση όσων βιώνει, όσο και στο να αναζητήσει την επαγγελματική βοήθεια που ίσως χρειάζεται.
Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που είναι μελαγχολικός ή λυπημένος;
Δημοσίευση: 09-11-2020 13:28
«Μην στεναχωριέσαι...», ή «το έχω περάσει κι εγώ, δεν είναι κάτι...» είναι μερικές από τις συνηθέστερες φράσεις που όλοι κάποτε έχουμε ξεστομίσει στην προσπάθειά μας να παρηγορήσουμε κάποιο άτομο που είναι λυπημένο.
Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που βιώνει μεγάλη αναστάτωση λόγω της παρεμπόδισης των στόχων του από το Lock Down;
Δημοσίευση: 09-11-2020 13:26
Κατά περιόδους σαν αυτή που διανύουμε ωφελεί μια κάποια ευελιξία στην αξιοποίηση των τρεχουσών συνθηκών. Είναι αποτελεσματικότερο να σκεφτόμαστε και να πράττουμε σε μικρότερο βάθος χρόνου, δηλ. τι θα κάνω σήμερα, πώς θα προφυλαχθώ σήμερα, πώς μπορώ να αξιοποιήσω το χρόνο μου σήμερα;
Καλός ύπνος για καλή υγεία
Δημοσίευση: 14-10-2020 19:07
Τα προβλήματα στον ύπνο, είναι πολύ κοινά και περιλαμβάνουν δυσκολία να αποκοιμηθούμε, δυσκολία να παραμείνουμε κοιμισμένοι ή/και διαρκή αίσθηση κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποκαλούνται Διαταραχές  Ύπνου  και είναι συχνό φαινόμενο στην σημερινή κοινωνία και στο σύγχρονο τρόπο ζωής που δυστυχώς αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμη και παιδιά.
Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που παθαίνει Κρίση Πανικού;
Δημοσίευση: 14-10-2020 18:37
Ο πανικός, φέρνει πανικό και σε αυτόν ο οποίος παρακολουθεί τον πανικό να συμβαίνει σε έναν άλλον. Και τότε, εκφράσεις όπως «Ηρέμησε», « Δεν είναι τίποτα», «Διώξτο, βγάλτο απ’ το μυαλό σου» «Μα τι έπαθες, τρελάθηκες;» ή «Θεέ μου, τι σου συμβαίνει, γρήγορα ένα γιατρό», είναι απίθανο να βοηθήσουν.
Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που βιώνει μεγάλο άγχος;
Δημοσίευση: 14-10-2020 18:35
Καταρχήν αποφεύγοντας να τον συμβουλεύσεις να μην αγχώνεται. «Μην αγχώνεσαι» είναι η συνήθης υπόδειξη/ λύση που αξιοποιεί κανείς σε κάποιον που εκπέμπει ή εκφράζει δυσφόρητο άγχος. Όμως η λύση αυτή θυμίζει το πείραμα της λευκής αρκούδας...