ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA
Βιβλιοθήκη
Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που βιώνει μεγάλη αναστάτωση λόγω της παρεμπόδισης των στόχων του από το Lock Down;
ShareThis
Δημοσίευση: 09-11-2020 13:26

Σκέψου το "τώρα". Σκέψου το "σήμερα". Εύκολο; Διαχειρίσιμο;

Έτσι νομίζω.

Σκέψου τώρα το "πολύ μακριά", "σε αρκετά χρόνια". Εύκολο;

Όχι και τόσο δύσκολο, αφού, όντως, έχεις αρκετό χρόνο μέχρι τότε, άρα, είναι πιθανό πως θα τα καταφέρεις.

Και τώρα, σκέψου το "σε ένα μήνα" ή "σε ένα χρόνο", σκέψου το μεσοδιάστημα.

Πώς σου φαντάζει αυτό; Πώς νιώθεις όταν το σκέφτεσαι;

Πιθανότατα άγχος, αγωνία;

Σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε, σε περιόδους αναστάτωσης, η χρονική διάσταση σκέψης που ωφελεί λιγότερο, είναι συνήθως αυτή του μεσοδιαστήματος.

Ζητήματα που ενέχονται σε αυτό το διάστημα, χρειάζεται να μπουν σε αναμονή, να μετατεθούν χρονικά ή να προσαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες.

Αντιθέτως, το να ενθαρρύνει κανείς κάποιον που το έχει ανάγκη (ή το να αυτοενθαρρύνεται κάποιος) ώστε να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα σε "μίκρο" (σήμερα, τώρα, αυτήν την εβδομάδα) ή "μάκρο" επίπεδο (σε μερικούς μήνες, σε κάποια χρόνια από σήμερα, όταν κάνω οικογένεια, όταν συγκεντρώσω εργασιακή εμπειρία), μπορεί να ωφελήσει το αίσθημα αισιοδοξίας και την ψυχική του υγεία.

Κατά περιόδους σαν αυτή που διανύουμε ωφελεί μια κάποια ευελιξία στην αξιοποίηση των τρεχουσών συνθηκών.

Είναι αποτελεσματικότερο να σκεφτόμαστε και να πράττουμε σε μικρότερο βάθος χρόνου, δηλ. τι θα κάνω σήμερα, πώς θα προφυλαχθώ σήμερα, πώς μπορώ να αξιοποιήσω το χρόνο μου σήμερα;

Ο ορισμός ημερήσιων στόχων αυτοπροστασίας και ικανοποίησης από τη ζωή, είναι συνήθως κάτι το επιτεύξιμο και ενθαρρυντικό.

Ο ενδιάμεσος δε τρόπος, αυτός του "μεσοδιαστήματος", μπορεί να αξιοποιηθεί για ενδιάμεσους στόχους, είναι ιδανικός για μικρότερα αλλά όχι λιγότερο σημαντικά projects, είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος να ζει κανείς και να βιώνει πολύπλευρα το παρόν του, που σε άλλες συνθήκες παραγκωνίζει, αφού η ματιά προσκολλάται στο μέλλον και η σκέψη βαλτώνει στο παρελθόν.

Μπορείς να ενθαρρύνεις ένα φίλο, ένα συμφοιτητή, έναν συνεργάτη σου ώστε να αξιοποιήσει το μεσοδιάστημα για να επιτελέσει πράγματα που σε άλλες συνθήκες δεν θα ήταν εφικτά. Επιτέλεση εργασιών που ήταν σε αναμονή, ευκαιρίες για σωματική και πνευματική ξεκούραση, ενασχόληση με αγαπημένες παραγκωνισμένες ασχολίες, επανασύνδεση με αγαπημένους ανθρώπους, έστω με εναλλακτικούς εξ’ αποστάσεως τρόπους, που άλλωστε πάντα, ανεξαρτήτως των τωρινών συνθηκών, όλοι υπεραξιοποιούσαμε.

Μπορείς να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου, να αξιοποιήσει κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα...

Ελένη Άννα Καλούδη,
Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Φοιτητών


Επιστροφή