Η αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των φοιτητών της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη θεραπευτικού πλαισίου, έτσι όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τη Μονάδα Υποστήριξης Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η ύπαρξη του θεραπευτικού πλαισίου καθορίζει την σχέση μεταξύ ειδικών επιστημόνων – θεραπευτών και θεραπευόμενων νέων με την ιδιότητα του φοιτητή του Ι. Π.
Καθίσταται έτσι εφικτό, η θεραπευτική ομάδα της Μονάδας να διαμεσολαβεί τις εσωτερικές ψυχικές διεργασίες των νέων παιδιών, των φοιτητών που ζητούν βοήθεια, με την εξωτερική αντικειμενική πραγματικότητα.
Αυτή η διαδικασία διασφαλίζεται με τη διαδικασία του θεραπευτικού απορρήτου, που δημιουργεί συνθήκες ασφαλείας και βεβαιότητας. Έτσι προστατεύονται οι σχέσεις “εαυτού”, “εαυτού και άλλου”.
Οδηγούμαστε στη δημιουργία της “αίσθησης του ανήκειν”, στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στον πανεπιστημιακό χώρο, στην κοινότητα υποδοχής.
Ο χώρος λοιπόν (φυσικός, κοινωνικός, πολιτιστικός) αποκτά προσωπικό χαρακτήρα, διευκολύνοντας την έκφραση και τη δημιουργία και ενισχύοντας παράλληλα την ευάλωτη κοινωνική ταυτότητα που επίμονα αναδύθηκε από την εφηβεία. Ένας τέτοιος χώρος γίνεται σημείο συνάντησης και συν απάντησης.
Η επιστημονική επάρκεια, η εμπιστευτικότητα, η επάρκεια των παρεμβάσεων των θεραπευτών, η πιστοποίηση των θεραπευτών, η ισότητα, η αυτονομία, η παραπομπή, είναι ορισμένα ηθικά ζητήματα που επηρεάζουν την εγκαθίδρυση μιας θεραπευτικής σχέσης.
Τα θέματα αυτά έχουν και νομική διάσταση γιατί θέτουν ζήτημα καταλληλότητας των θεραπευτών, ύπαρξης άδειας άσκησης επαγγέλματος. Εν ολίγοις θέτουν ζήτημα νομικής ευθύνης του θεραπευτή προς τον θεραπευόμενο (πχ προστασίας της εμπιστευτικότητας της θεραπευτικής πράξης κ.λπ).
Ένα σχετικό ηθικό πλαίσιο πρέπει να κάνει σαφή αναφορά στον σκοπό των παρεχόμενων υπηρεσιών και να αποσαφηνίζει ότι οι υπηρεσίες παρέχονται από ειδικούς.
Οι επαγγελματικές δεξιότητες και η ιδιότητα των ειδικών πρέπει να είναι γνωστές και να είναι ξεκάθαρη η περιγραφή της διαδικασίας και των όρων της προσφοράς υπηρεσιών.
Οι ειδικοί τηρούν τους κώδικες δεοντολογίας του επαγγέλματός τους και κινούνται στα όρια της επαγγελματικής τους ικανότητας.
Η διασφάλιση των θεμάτων της εμπιστευτικότητας, του απορρήτου και της προστασίας προσωπικών δεδομένων πρέπει να είναι δεδομένη και να υπάρχει ενημέρωση για ζητήματα διασυνδετικότητας, ιδιαίτερα σε επείγουσες συνθήκες.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».