ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA

Αύγουστος

Social Media
Δημοσίευση: 19-08-2021 22:01 | Προβολές: 455
image

Το καλοκαίρι προχωρά προς το τέλος του…. Η περίοδος των διακοπών και της χαλάρωσης δίνει τη θέση της στη φάση της ανασυγκρότησης: σχέδια, πλάνα, αποφάσεις, αλλαγές , καινούρια ξεκινήματα σε ετοιμότητα. Ο εαυτός σε νέες προκλήσεις...
Ας τον ενδυναμώσουμε μέσα από τα λόγια της Virginia Satir:

«Είμαι εγώ
Σ΄ όλο τον κόσμο δεν υπάρχει κανένας άλλος ακριβώς σαν κι εμένα.
Υπάρχουν άνθρωποι που μου μοιάζουν σε μερικά σημεία, αλλά κανένας δεν είναι ολότελα όμοιος με μένα. Επομένως, ό, τι προέρχεται από εμένα είναι απόλυτα δικό μου, γιατί εγώ μόνος μου το διάλεξα.

Μου ανήκει ό, τι έχω: το σώμα μου και όλα όσα κάνει, το μυαλό μου με τις ιδέες του και τις σκέψεις του, τα μάτια μου και οι εικόνες όσων βλέπουν, τα συναισθήματά μου, όποια κι αν είναι αυτά : θυμός, χαρά, αποκαρδίωση, αγάπη, απογοήτευση, ενθουσιασμός, το στόμα μου και τα λόγια που ξεστομίζω: ευγενικά, γλυκά ή σκληρά, σωστά ή λαθεμένα. Η φωνή μου δυνατή ή σιγανή και όλες μου οι πράξεις, άσχετα αν κατευθύνονται προς εμένα ή προς τους άλλους.

Δικές μου είναι όλες μου οι φαντασιώσεις, τα όνειρά μου, οι ελπίδες μου, οι φόβοι μου.

Δικοί μου οι θρίαμβοι και οι επιτυχίες μου και όλες οι αποτυχίες και τα λάθη μου.
Γιατί σε μένα ανήκει όλος ο εαυτός μου, μπορώ να γνωριστώ βαθιά, στενά μαζί του. Έτσι μπορώ να τον αγαπάω και να είμαι φίλος μαζί του, με όλες του τις πλευρές. Μπορώ λοιπόν να βάλω τον εαυτό μου να δουλέψει για το συμφέρον μου. Μερικές πλευρές του εαυτού μου με βάζουν σε απορία, το ξέρω, και άλλες μού είναι τελείως άγνωστες. Όσο όμως διατηρώ φιλικές σχέσεις μαζί του και τον αγαπάω, μπορώ με θάρρος και ελπίδα να αναζητώ λύσεις για τα αινίγματα και τρόπους για να ανακαλύψω πιο πολλά πράγματα για μένα.

Όπως κι αν μοιάζω κι αν φαίνομαι, ό, τι λέω και κάνω, ό, τι σκέφτομαι και αισθάνομαι σε οποιαδήποτε στιγμή, όλα αυτά είμαι εγώ. Κι αυτό είναι κάτι αυθεντικό και δείχνει πού βρισκόμουν εκείνη τη στιγμή.


Όταν αργότερα εξετάσω πώς έμοιαζα και πώς φαινόμουν, τι έκανα και τι είπα, τι σκέφτηκα και πώς αισθάνθηκα, κάποια σημεία μπορεί και να είναι ακατάλληλα. Μπορώ να πετάξω τα ακατάλληλα και να κρατήσω όσα αποδείχτηκαν κατάλληλα και να εφεύρω κάτι καινούριο για να αντικαταστήσω ό, τι πέταξα.


Βλέπω, ακούω, αισθάνομαι, σκέπτομαι, λέω και πράττω.


Έχω τα εργαλεία που χρειάζομαι για να επιζήσω, να είμαι κοντά με τους άλλους, να είμαι παραγωγικός, να καταλαβαίνω και να βάζω σε τάξη μες στο νου μου το πλήθος των ανθρώπων και των πραγμάτων έξω από εμένα.


Είμαι κύριος του εαυτού μου και, επομένως, μπορώ να τον οργανώσω.


Είμαι εγώ και είμαι πολύ εντάξει»

Εκτίμησε και εμπιστεύσου τον εαυτό σου σε κάθε βήμα της δικής σου ανάπτυξης…
Καλή επιτυχία στους στόχους σου!

Δεσύλλα Κασσιανή
Ψυχολόγος Mds, Υπηρεσία Συμβουλευτικής & Στήριξης


Αναφορές
Satir, V. (1989) Πλάθοντας Ανθρώπους. Αθήνα: Κέδρος
Πίνακες Κειμένου: Reproduction painting by Vincent Van Gogh Almond Blossom

ESPA

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».


Επιστροφή