ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA

Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που αισθάνεται επαγγελματικά εξουθενωμένος;

ShareThis
Δημοσίευση: 08-06-2021 16:02 | Προβολές: 708
image

«Θυμώνω εύκολα στη δουλειά, αναστατώνομαι, έχω μια σύγχυση που με κουράζει, δεν ξέρω αν αποδίδω τελικά, αδυνατώ να διακρίνω το όποιο κίνητρο και το σημαντικότερο, δεν αντλώ ικανοποίηση από την εργασία μου…Μήπως έχω εξουθενωθεί επαγγελματικά;»

Αν κάποιος δικός σου άνθρωπος θεωρεί ότι βιώνει το ¨burn out¨ για το οποίο ολοένα και περισσότερο ακούμε να συζητούν στα εργασιακά περιβάλλοντα, τότε η βοήθειά σου, μπορεί να αποβεί καθοριστική, τόσο στο να προλάβει την επιδείνωση όσων βιώνει, όσο και στο να αναζητήσει την επαγγελματική βοήθεια που ίσως χρειάζεται.

Δείξε κατανόηση και ενθάρρυνέ τον να αποστασιοποιηθεί από την κατάσταση ώστε να διακρίνει τα πιθανά αίτια που τον οδήγησαν στο burn out. Αυτά μπορεί να αφορούν το εργασιακό πλαίσιο στο οποίο ανήκει. Ενδεικτικά, ο υψηλός ανταγωνισμός, οι δυσλειτουργικές συναδελφικές σχέσεις, οι απαιτήσεις της εργασίας, μπορούν να επιφέρουν κόπωση και ματαίωση. Μπορεί όμως να αφορούν και προσωπικά του ζητήματα όπως, η απόθεση υψηλών προσδοκιών στην εργασία του, η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η δυσκολία ταιριάσματος επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Μέσα σε όλα αυτά, θα ήταν συνετό να συνυπολογίσει κανείς τα τρέχοντα της συνήθους καθημερινότητας οποιουδήποτε βιώνει κόπωση, επαγγελματική ή άλλη. Κατά πόσο ξεκουράζεται, πόσο αξιοποιεί συνθήκες που του επιφέρουν χαρά, πόσο "αυτοφροντίζεται", βιώνει άλλη ζωή εκτός από την επαγγελματική;

Πρότεινέ του να εντοπίσει δραστηριότητες και καταστάσεις που του επιφέρουν συναισθήματα χαλάρωσης, αισιοδοξίας, καλλιεργούν θετικά την αυτοεικόνα του και τον ενδυναμώνουν. Ενθάρρυνέ τον να βρει τον ελάχιστο έστω χρόνο αξιοποίησής τους και δείξε υπομονή και σεβασμό στον τρόπο και τον ρυθμό με τον οποίο θα αξιοποιήσει τις λύσεις που ο ίδιος θα αναδείξει.

Εάν αισθάνεται μεγάλη δυσφορία, εστίασε στο ότι υπάρχει λύση σε αυτό (και όντως υπάρχει) και ενθάρρυνέ τον ώστε να διερευνήσει την δυνατότητα να απευθυνθεί σε έναν Επαγγελματία Ψυχικής Υγείας ώστε να διαχειριστεί το ζήτημα πολύπλευρα, ολοκληρωμένα και στοχευμένα.

Ελένη Άννα Καλούδη
Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Φοιτητών

ESPA

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».


Επιστροφή