ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA

«Έχω την ανάγκη να τα κάνω όλα τέλεια»

ShareThis
Δημοσίευση: 12-05-2021 13:54 | Προβολές: 710
image

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρεται στις συζητήσεις μας η ανάγκη της τελειότητας ή αλλιώς η «τελειομανία».

«Αισθάνομαι πως πρέπει να υπερβαίνω το αρκετά καλά και να φτάνω στην τελειότητα.
Νιώθω υπέροχα όταν κάνω κάτι τέλεια, όταν φαντάζω τέλειος, όταν υπερέχω από τους άλλους γύρω μου.
Αν δεν κάνω κάτι τέλεια, είναι σα να είμαι ανάξιος, σα να μην είμαι κάτι σπουδαίο και σημαντικό.
Όταν κάνω κάτι μέτρια, αναστατώνομαι, αμφισβητώ τον εαυτό μου και ματαιώνομαι...»

Για κάποιο λόγο, σα να έχουμε προγραμματιστεί σε μια αναζήτηση τελειότητας και αντίληψης της αξίας του εαυτού μέσα από υπέροχα επιτεύγματα. Λίγο η φυσική μας ανάγκη , λίγο και η τάση των Σημαντικών Άλλων στη ζωή μας, δασκάλων, γονέων, φίλων, να εστιάζουν και να επιβραβεύουν τις τελειότητές μας, αρκούν για έναν όχι πάντοτε λειτουργικό προγραμματισμό.

Το κυνήγι της τελειότητας προέρχεται σημαντικά από την ανάγκη μας να αγαπιόμαστε και να εκτιμόμαστε από τους Άλλους, καθώς φαίνεται πως κάτι τέτοιες στιγμές, έχουμε παρατηρήσει να απολαμβάνουμε περισσότερη αποδοχή και προσοχή.

Τι μπορεί να συμβαίνει όμως όταν η τελειότητα γίνεται αυτοσκοπός;

Πολύ συχνά, αισθανόμαστε την πίεση και την αγωνία να πετυχαίνουμε σε ό, τι κάνουμε και μας είναι σημαντικό. Η πίεση αυτή, μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του ανταγωνισμού και να επιφέρει αρκετό άγχος καθώς και συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας ή ακόμα αναξιότητας και ενοχής, στην περίπτωση που δεν καταφέρουμε να φτάσουμε τον υπέρτατο κατ’ εμάς στόχο.

Η διαδικασία αυτή συχνά αποβαίνει κοπιαστική, εξαντλητική καθώς και μάταια, αφού είτε δεν απολαμβάνουμε του συναισθήματος που επιθυμούμε, είτε βιώνουμε την ικανοποίηση για λίγες μόνο στιγμές οι οποίες φαίνεται να μην αρκούν για ένα σταθερό αίσθημα αυταξίας.

Η αντίληψη της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στη θέληση να είμαστε αποτελεσματικοί, δημιουργικοί και λειτουργικοί ώστε να απολαμβάνουμε ικανοποίηση, χαρά και αναγνώριση και στην επίμονη διάθεσή μας να αγγίζουμε την τελειότητα προκειμένου να διαφέρουμε από τους Άλλους και να απολαμβάνουμε αγάπης και θαυμασμού, αποτελεί μια σημαντική διαδικασία, καίρια για την ψυχική μας πληρότητα και ηρεμία.

Ελένη Άννα Καλούδη
Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Φοιτητών

ESPA

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».


Επιστροφή