ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA

Ψυχική Υγεία

ShareThis
Δημοσίευση: 05-04-2021 14:21 | Προβολές: 776
image

Όσο ζωτική είναι η φροντίδα της σωματικής μας υγείας, είναι εξίσου σημαντική και η μέριμνα για την ψυχική μας υγεία.

Ο ορισμός της ψυχικής υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( 2001) είναι « μια κατάσταση ευεξίας, κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του , καταφέρνει να διαχειρίζεται τις συνήθεις στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής, μπορεί να εργάζεται παραγωγικά και εποικοδομητικά , είναι ικανό να κοινωνικοποιείται και να συνεισφέρει στην κοινωνία»

Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, η έμφαση δεν δίνεται στην απουσία ασθένειας, αλλά στην αντίληψη του ατόμου για τις δυνατότητες αυτοπραγμάτωσης, την ικανότητα να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, να είναι δημιουργικό και παραγωγικό, να σχετίζεται με τους άλλους και να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική ζωή.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση- ευαλωτότητα, τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και την ατομική εμπειρία, όσο και την επίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής και των πολιτισμικών δεδομένων, ο γρήγορος ρυθμός των κοινωνικών αλλαγών, η παγκοσμιοποίηση, η επίδραση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Δικτύωσης, όσο και η πρόσφατη υγειονομική κρίση, αναδεικνύουν, ολοένα και περισσότερο, το μείζον θέμα της προαγωγής της ψυχικής υγείας.

Η καλλιέργεια και η ενίσχυση δεξιοτήτων συμβάλλουν στην υγιή προσαρμογή και την ικανοποιητική λειτουργικότητα. Δεξιότητες διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων – επίλυσης προβλημάτων, αναγνώρισης δυσλειτουργικών αντιλήψεων, ανάπτυξης αυτογνωσίας – θετικής αυτοεκτίμησης, επικοινωνίας-διασύνδεσης και διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων αποτελούν τη βάση για την ψυχική υγεία και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγές
https://www.moh.gov.gr Ψυχική Υγεία, Υπουργείο Υγείας
https://www.who.int whr The world health report 2001 - Mental Health: New Understanding, New Hope
https://tsigris.weebly.com- mental health factors

ESPA

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».


Επιστροφή