Σε συνέχεια του άρθρου πρώτων βοηθειών θα γίνει αυτή τη φορά εκτεταμένη αναφορά στη μέθοδο ΚΑΡ.Π.Α, καθώς την προηγούμενη φορά ήταν επιγραμματική η αναφορά. Θα γίνει αναφορά και στις περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου και πώς μπορούμε να δράσουμε ακαριαία και καίρια, αυτά τα παραπάνω ανήκουν στις κατεπείγουσες καταστάσεις.
Υποψία εγκεφαλικού επεισοδίου: Αν έχουμε την υποψία ότι κάποιος άνθρωπος που είμαστε παρόντες περνά εκείνη τη στιγμή την εμπειρία του εγκεφαλικού επεισοδίου, ζητήστε του τα παρακάτω πράγματα να πράξει για να βγάλετε συμπέρασμα, σύμφωνα με τη μέθοδο ΑΠΛΑ.
- ΑΚΡΑ-ζητήστε στο άτομο να σηκώσει τα χέρια του, αν κάποιο από τα δύο κρέμεται είναι ύποπτο.
- ΠΡΟΣΩΠΟ-μια πλευρά του προσώπου μουδιάζει ή έχει πτώση, ζητήστε να χαμογελάσει, αν δυσκολεύεται, είναι σοβαρή ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.
- ΛΟΓΟΣ-ζητήστε του να σας απαντήσει σε κάποια ερώτηση, ποιο είναι το όνομά του, ή ποιο μήνα διανύουμε ή τη διεύθυνσή του. ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ, πολλές φορές οι άνθρωποι χάνουν τον προσανατολισμό τους από μεγάλη αφυδάτωση, μπορεί να μην έχει πιει νερό.
- ΑΜΕΣΑ- άμεσα αν εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μεταφέρουμε το άτομο στο νοσοκομείο ή καλούμε το 166.
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: αν δε θυμάστε τη μέθοδο, ζητήστε σίγουρα να σας χαμογελάσει.
Υποψία εμφράγματος του μυοκαρδίου: Υπάρχουν δύο περιπτώσεις το μη φανερό, που αυτό χωρίζεται και στο χωρίς συμπτώματα και υπάρχει το φανερό που το άτομο λιποθυμά μπροστά μας.
- Καλούμε το 166 σε όλες τις περιπτώσεις.
- Αν νιώθουμε εμείς ή κάποιο άτομο, αίσθημα καψίματος στο στήθος, εφίδρωση-κρύος ιδρώτας, δυσκολία στην αναπνοή, τάση για εμετό, πόνο στα χέρια και στους ώμους ή στην πλάτη, δυσκολία στην κατάποση, αυτά είναι σοβαρά σημάδια εμφράγματος.
- Προτρέπουμε το άτομο να βήξει.
- Χορηγούμε ασπιρίνη, εκτός και αν είναι αλλεργικό.
- Το καθησυχάζουμε να ηρεμήσει, να καθίσει σε μια πολυθρόνα με μαξιλάρι στον αυχένα, ανοίγουμε παράθυρα να πάρει αέρα, λύνουμε σφιχτά ρούχα ή αξεσουάρ.
- Αν το άτομο έχει λιποθυμήσει, αμέσως αρχίζουμε μέθοδο ΚΑΡ.Π.Α.
Η λέξη ΚΑΡ.Π.Α εξάγεται από τις λέξεις καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.
Μπορείς να προβείς στην τεχνική ΚΑΡ.Π.Α για πολλούς λόγους, σε έμφραγμα του μυοκαρδίου όπως είπαμε παραπάνω, ύστερα από τροχαίο ατύχημα, από πτώση, από χτύπημα κάποιου σε κάποιον, σε λιποθυμία, ύστερα από κατάποση αντικειμένου κλπ. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ακόλουθη.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Βλέπω, Ακούω, Αισθάνομαι.
1.Πηγαίνω κοντά στο θύμα που είναι πεσμένο στο έδαφος, άρα το βλέπω κάτω. Εξασφαλίζω την ασφάλειά του και τη δική μας από αυτοκίνητα, καιρικές συνθήκες, συνωστισμό, ηλεκτρικό ρεύμα, κλπ. και Ρωτάω αν είναι καλά και επίσης το σκουντάω γιατί την ερώτηση μπορεί να μη την ακούσει, ίσως να είναι κωφός.
2.Πάω κοντά στο στόμα του να ακούσω αν ψελλίσει κάτι, αν όχι, τότε ανοίγω το στόμα του μήπως κάτι φράζει τους αεραγωγούς του. Αν υπάρχει κάτι το αφαιρώ, αλλιώς δεν έχει νόημα να δώσω οξυγόνο, δε θα το λάβει και το άτομο θα αργοπεθαίνει. Ανοίγω το στόμα του κάνοντας ήπια έκταση κεφαλιού προς τα πίσω, πιέζοντας με την παλάμη μας το μέτωπό του, έτσι ανοίγει αυτομάτως το στόμα(κάτι αντίστοιχο κάνουμε όταν κάποιου του έχει γυρίσει η γλώσσα και είναι πεσμένος).
3.Αν δεν έχει κάποιο ξένο σώμα ή είχε και αφαιρέθηκε αλλά συνεχίζει να μοιάζει χωρίς σφυγμό, άρα αισθάνομαι ότι όλο και επιδεινώνεται η κατάσταση ξεκινάω για ΚΑΡ.Π.Α.
Α. Ψάχνουμε να βρούμε που τελειώνει το τελευταίο κόκκαλο του θώρακα, περίπου στο κέντρο του στήθους και λίγο πιο κάτω, εκεί θα ασκήσουμε 30 πιέσεις και μετά αμέσως 2 αναπνοές(φιλί ζωής), δε σταματάμε το ίδιο πάλι.
Β. Για να ασκηθεί πίεση χρειάζεται να κλειδώσουμε τις παλάμες μας. Αν είμαστε δεξιόχειρες, πάνω από το αριστερό μας χέρι πλέκουμε το δεξί και κλειδώνουν μεταξύ τους, αν είμαστε αριστερόχειρες το αντίστροφο. Αυτό γιατί για τους δεξιόχειρες το δεξί χέρι είναι πιο δυνατό και θα δώσει δύναμη και ορμή.
Γ. Αρχίζουμε τις πιέσεις, έχοντας ρίξει το βάρος του σώματός μας στις παλάμες μας και μετράμε μέχρι το 30, η πίεση πετυχαίνει αν σκεφτούμε ότι φτάνει 5 εκατοστά προς τον θώρακα. Σταματάμε την πίεση αμέσως δίνουμε 2 αναπνοές. Αυτές επιτυγχάνονται κλείνοντας τη μύτη του ατόμου, εφαρμόζοντας τα χείλη μας στα δικά του και κρατώντας σε έκταση το πηγούνι του με το δάχτυλό μας, φυσώντας με δύναμη και βλέποντας τον θώρακα να ανασηκώνεται.
Δ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ανανήψει. Δε σταματάμε μέχρι να δείξει σημάδια βελτίωσης και να έχει σφυγμό. Κερδίζουμε χρόνο μέχρι να έρθουν οι διασώστες με αυτή τη μέθοδο. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του γιατί μάρτυρες είχαν το αίσθημα αηδίας να τους αγγίξουν με το στόμα τους και να δώσουν οξυγόνο. Συστήνεται σε οδηγούς να φέρουν στο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών του αμαξιού τους, ειδικά καλυπτικά χειλιών που υπάρχουν στα φαρμακεία για να μην έρθουν σε επαφή τα χείλη τους με τον πάσχοντα, αν και δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό μετάδοσης ασθένειας με αυτόν τον τρόπο.
Ε. Όταν το άτομο ανακτήσει σφυγμό και είναι καλά τοποθετείτε σε θέση ανάνηψης.
Δείτε επίσης: Πρώτες Βοήθειες - Α' μέρος
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».