ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA

Mobbing ή αλλιώς εργασιακός εκφοβισμός

ShareThis
Δημοσίευση: 22-02-2021 10:01 | Προβολές: 761
image

Mobbing ή αλλιώς εργασιακός εκφοβισμός, μια λέξη που η σημασία της δημιουργεί δυσφορία αλλά και δυσάρεστες καταστάσεις. Ο ορισμός προέρχεται από την αγγλική λέξη επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από βρεταννούς βιολόγους προκειμένου να εξηγήσουν την επιθετική συμπεριφορά κάποιων αποδημητικών πτηνών.

Το φαινόμενο του Mobbing, το συναντάμε όλο και περισσότερο στις μέρες μας στους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να πλήττονται και να ψάχνουν τρόπο διαφυγής από αυτό. Το φαινόμενο αυτό αφορά στην ηθική παρενόχληση, που συμβαίνει με μικρές δόσεις βίας κάτι που δεν είναι από την αρχή ευδιάκριτο.

Συγκεκριμένα, ακολουθούνται επαναλαμβανόμενες τακτικές από ένα άτομο ή από μια ομάδα ατόμων που έχουν σκοπό να πλήξουν το θύμα με διάφορους τρόπους, όπως διασυρμό, ταπείνωση, εκφοβισμό, απαξίωση, απομόνωση, καψόνια, κ.α.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ

Α
Το εκάστοτε θύμα εκδηλώνει διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα(πονοστόμαχοι, πονοκέφαλος, αναγούλες), επίσης κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, εμφάγματα του μυοκαρδίου ακόμα και αυτοκτονίες.
Τα συναισθήματα που οδηγούν κάποιον ή κάποιους να προβούν σε τέτοιυ είδους παρενόχληση, υποκινούνται από συναισθήματα φόβου, ζήλιας και ανταγωνισμού.
Η πρώτη χώρα που θέσπισε νομοθεσία ενάντια σε αυτή την παρενόχληση ήταν η Σουηδία γιατί διαπιστώθηκε ότι το 15 % των αυτοκτονιών ήταν εξαιτίας αυτού του φαινομένου.

Τι να κάνεις
Μπορείς να απευθυνθείς:
Στο σωματείο << Νο Mobbing at Work >>, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας.
Στο 1018, <<Κλίμακα>>, γραμμή παρέμβασης γι ατην αυτοκτονία που ασχολείται όμως και με το φαινόμενο Mobbing.
Στο 15900, γραμμή ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
Σε έναν νομικό για οικονομική αποζημίωση.

Α

Κατερίνα Μπίσκου
Κοινωνική Λειτουργός
Υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών του Ι.Π

ESPA

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».


Επιστροφή