ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA

#ΕπιστρέφωΣτοΠανεπιστήμιο

ShareThis
Δημοσίευση: 04-10-2020 21:15 | Ενημέρωση: 05-10-2020 14:57 | Προβολές: 10074
image

 

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου,

 

Βρισκόμαστε πλέον στην επίσημη έναρξη του χειμερινού εξαμήνου των σπουδών σας, ενός εξαμήνου πολύ διαφορετικού από τα προηγούμενα, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας, που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, θέτει διαρκώς νέες προκλήσεις σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη συνέχιση των σπουδών με αδιαπραγμάτευτους όρους ποιότητας, αλλά και να διασφαλίσουν την υγεία όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με τη συνδρομή και εντατική προσπάθεια των διδασκόντων, την ωριμότητα των φοιτητών, αλλά και τη βοήθεια του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά, κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο, διασφαλίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιτυχή, εξ αποστάσεως ολοκλήρωση της διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθημάτων, όλων των προγραμμάτων σπουδών. Η σχετική εμπειρία που αποκτήθηκε είναι σημαντική και μας βοηθά να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον.

Είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές που έχει επιφέρει η κρίση της πανδημίας είναι μεγάλες και αναπόφευκτα επηρεάζουν και την ακαδημαϊκή ζωή. Ίσως μάλιστα να ανατρέπουν για πολλούς από εσάς, ιδίως τους πρωτοετείς φοιτητές, το προσωπικό σας όραμα και τις προσδοκίες για τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα, αλλά και την κοινωνική διάσταση των σπουδών. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει ότι οι σπουδές είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη διαδικασία που στοχεύει κυρίαρχα στη μετάδοση της γνώσης και βεβαίως περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους, όπως την αλληλεπίδραση μεταξύ των διδασκόντων και διδασκόμενων, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και του διαλόγου, την αγάπη για την έρευνα και την επιστήμη, την ενθάρρυνση της κοινωνικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας.

Μέρος αυτών των παραμέτρων είναι αδύνατο να καλυφθεί από τον τρόπο της διδασκαλίας χωρίς τη φυσική παρουσία καθηγητών και φοιτητών. Οφείλουμε, όμως, να τονίσουμε ότι οι όποιες αποφάσεις σχετίζονται με τον τρόπο πραγματοποίησης των σπουδών, λαμβάνουν υπόψη και πρωτίστως τα οριζόμενα από την πολιτεία, τις οδηγίες των ειδικών ιατρών και φορέων της δημόσιας υγείας, καθώς επίσης και τις δυνατότητες του ιδίου του Πανεπιστημίου μας, όπως τις πραγματικές δυνατότητες σε επίπεδο χωρητικότητας αιθουσών, αριθμού διδασκόντων και διδασκόμενων και της τήρησης των απαραίτητων μέτρων καθαρισμού, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Γνωρίζουμε ότι η οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση για την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε βάθος χρόνου εξαμήνου, είναι ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη, καθώς οι παράγοντες που την επηρεάζουν μεταβάλλονται διαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόθεση του Ιδρύματός μας είναι να επιστρέψουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο, στο ακαδημαϊκό μας σπίτι. Και φυσικά να διαφυλάξουμε την υγεία των μελών της ακαδημαϊκής οικογένειας του Ιονίου Πανεπιστημίου με κάθε τρόπο. Η πρόκληση είναι προφανώς μεγάλη και απαιτεί συνεργασία, κατανόηση και υπευθυνότητα.

Ευχόμαστε σε όλους και όλες καλές σπουδές, με υγεία, αλλά και με αισιοδοξία ότι όλα τα προβλήματα σύντομα θα ξεπεραστούν. Με τη συμβολή όλων μας, «Επιστρέφουμε στο Πανεπιστήμιο»!

 

Ο Πρύτανης

Ανδρέας Φλώρος

 

Οι Αντιπρυτάνεις

Ηλίας Γιαρένης
Ευστάθιος Μακρής
Χριστίνα Μπάνου
Χριστίνα Μπενέκη

 


Ροή ενημέρωσης φοιτητών για την έναρξη του εξαμήνου  

#ΕπιστρέφωΣτοΠανεπιστήμιο


 

 

 

 

Credits:
Συντονισμός: Ιάκωβος Παναγόπουλος
Γραφιστικά: Αγγελική Μαλακασιώτη
Μοντάζ-Animation: Κωνσταντίνα Χαμαλίδου
Μουσική επένδυση-Sound Design: Θάνος Μπικάκης

Επιστροφή