S.T.A.
Stop, Think, Act
Σταμάτα, Σκέψου, Δράσε
Τρία βασικά βήματα που εμπεριέχουν κι άλλα επιμέρους βήματα, κι άλλες επιμέρους διαδικασίες.
Τρία βασικά βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να βιώσεις πριν αισθανθείς, να αναλογιστείς πριν σκεφτείς, να οραματιστείς πριν δράσεις.
Πόσες φορές έχεις μετανιώσει για την αυθόρμητη αντίδρασή σου που τελικά ίσως να μην σε εξέφραζε αρκετά;
Πόσες φορές δεν ευχήθηκες να είχες χρόνο να σκεφτείς πως αισθάνεσαι για μια κατάσταση και πως θα ήθελες να την διαχειριστείς;
Σίγουρα κάποτε θέλησες να γύριζες το χρόνο λίγο πίσω, για να μπορέσεις να είσαι ο εαυτός που επιθυμείς να είσαι σε μια κατάσταση που δεν λέει να φύγει από το μυαλό σου...
Σίγουρα θα ήθελες να μπορείς να μειώσεις ή καλύτερα να εξαφανίσεις αυτήν την οδυνηρή αυτό-αμφισβήτηση που συχνά νιώθεις αγκαζέ με το φόβο της αβεβαιότητας, όταν ανατρέχεις σε στιγμές της ζωής σου που θα μπορούσες να είχες ορθώσει ανάστημα, θα μπορούσες να έχεις διεκδικήσει, να έχεις αντιδράσει, να έχεις μιλήσει, να έχεις δείξει ποια είναι η θέση που υπερασπίζεσαι με έναν τρόπο που θα ήσουν «εσύ».
Μη βιάζεσαι να σε μαλώσεις..
Δεν πρόκειται για κάτι εύκολο.
Αντιθέτως, πρόκειται για κάτι αρκετά δύσκολο και περίπλοκο.
Το STA είναι μια τεχνική που σου προτείνω να αξιοποιήσεις.
Ξεκίνα να την χρησιμοποιείς όσο πιο συχνά μπορείς (δεν πειράζει αν κάποιες φορές την ξεχνάς, αρκεί να την επαναφέρεις στη ζωή σου), κάνε την δική σου εξάσκηση, γυμνάσου σε αυτήν την τεχνική και παρακολούθησε με θετική και αυτό ενθαρρυντική διάθεση τα αποτελέσματά της πάνω σου.
Νομίζεις ότι ο συγκάτοικός σου σε πρόσβαλε με αυτά τα λόγια;
Πριν απαντήσεις, σταμάτα.
Σκέψου τι θες να του πεις, ποιο μήνυμα θες να του περάσεις, ποια λόγια και ποια τακτική θες να ακολουθήσεις. Δεν απαιτούνται πάνω από 5 με 10 δευτερόλεπτα, παρότι ο χρόνος αυτός πιθανότατα σου φαίνεται αστείος…Όμως, ο εγκέφαλός σου δεν χρειάζεται παραπάνω χρόνο, έχει μια μαγική ικανότητα να συνθέτει σκέψεις και συναισθήματα με έναν ιδιαίτερα γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, οδηγώντας σε σε αποφάσεις και συμπεριφορές που κατά τα άλλα, θα αποκαλούσες διαίσθηση ή κάποιου είδους ένστικτο...
Και τέλος, δράσε.
Κάνε αυτό που οφείλεις στον εαυτό σου.
Απάντησε στον συγκάτοικό σου μεταφέροντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου από τον τρόπο που σου μίλησε , με έναν τρόπο που σε εκφράζει και έναν τρόπο που δεν θα μετανιώσεις.
Νομίζεις ότι η μητέρα σου είναι υπερβολική και δεν σε καταλαβαίνει;
Σταμάτα. Δεν χρειάζεται να της απαντήσεις άμεσα (Μη γελιόμαστε, κάποιες φορές είναι πιθανό να μεταθέσεις το ζήτημα και σε μια άλλη εντελώς χρονική στιγμή...)
Σκέψου. Τι είναι αυτό που θεωρείς υπερβολικό σε εκείνη; Εντόπισέ το, μη γενικεύεις. Πως νιώθεις για αυτό; Σε θυμώνει; Σε εξοργίζει; Σε στεναχωρεί; Αποφάσισε πώς θες να το χειριστείς.
Δράσε. Πες της πως νιώθεις και κάνε συγκεκριμένο αυτό που πυροδοτεί τα συναισθήματά σου. Εναλλακτικά, απέφυγε την κατάσταση εξηγώντας ότι δεν είναι η στιγμή στην οποία επιθυμείς να συμμετάσχεις.
Πρέπει να παραδώσεις άμεσα μια εργασία και αναβάλεις βρίσκοντας και πάλι δικαιολογίες που ξέρεις ότι δεν ευσταθούν;
Σταμάτα. Μη βιάζεσαι να αναζητήσεις τις πιο βάσιμες (ή αβάσιμες) δικαιολογίες.
Σκέψου. Πώς θα νιώθεις αν αμελήσεις άλλη μια φορά; Πώς θα είναι τα πράγματα αν αυτή τη φορά ανταποκριθείς και επιστρατεύσεις όλα τα αποθέματα οργανωτικότητάς σου; (Σίγουρα θα υπάρχουν κάποια αποθέματα, μην αυταπατάσαι). Πώς αποφασίζεις να δράσεις αυτή τη συγκεκριμένη φορά;
Δράσε. Ξεκίνα την προσπάθεια και πες μπράβο στον εαυτό σου, το χρειάζεσαι και για τη συνέχεια. Αν απ΄ την άλλη αποφασίσεις για άλλη μια φορά να αναβάλεις την εργασία, δέσμευσε τον εαυτό σου σε μια χρονική στιγμή και για ένα χρονικό διάστημα που θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στην ολοκλήρωση της εργασίας. Όχι με αίσθημα ανικανότητας και ενοχών. Με αίσθημα ευθύνης και εμπιστοσύνης προς τον εαυτό σου.
Και κυρίως μην αρχίζεις τα «δεν γίνεται», «είναι ανώφελο», «είμαι αδιόρθωτος» και όλες αυτές τις εκφράσεις που χτίζουν μια ψευδή εικόνα για αυτό που μπορείς να είσαι
Αρκεί... να σταματήσεις για λίγο.
Να σκεφτείς
και
Να δράσεις.
Θέλει εξάσκηση.
Είναι όμως εφικτό.
«Δεν έχει σημασία πώς γεννιέται κάποιος,
αλλά τί γίνεται μεγαλώνοντας».
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
Με εκτίμηση,
Ελένη Άννα Καλούδη
Υπεύθυνη Υπηρεσίας Συμβουλευτικής
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».