ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA

Μένουμε δραστήριοι κατά την διάρκεια του αυτοπεριορισμού λόγω κορωνοϊού

ShareThis
Δημοσίευση: 22-03-2020 11:23 | Προβολές: 1270
image

(σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμόυ Υγείας Π.Ο.Υ.)

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Καθώς νέα κρούσματα κορωνοϊού-COVID-19 συνεχίζουν να εμφανίζονται στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, πολλά υγιή άτομα καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι. Τα κέντρα άθλησης και άλλοι χώροι όπου τα άτομα γυμνάζονται, θα παραμείνουν προσωρινά κλειστά. Η παραμονή στο σπίτι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για να παραμείνουμε δραστήριοι. Η καθιστική συμπεριφορά και τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής μας. Ο αυτοπεριορισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόσθετο άγχος και να επιδεινώσει την ψυχική υγεία μας.

Οι τεχνικές φυσικής δραστηριότητας και χαλάρωσης μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα  εργαλεία για να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ήρεμοι και να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την υγεία μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 Ο Π.Ο.Υ συστήνει 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά σωματικής άσκησης έντονης έντασης ανά εβδομάδα ή συνδυασμός και των δύο. Αυτές οι συστάσεις μπορούν ακόμη να επιτευχθούν ακόμη και στο σπίτι, χωρίς ειδικό εξοπλισμό και περιορισμένο χώρο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να παραμείνουμε ενεργοί και να μειώσουμε την καθιστική συμπεριφορά ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι με αυτοπεριορισμό:

Κάνουμε σύντομα ενεργά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Οι σύντομες περίοδοι φυσικής δραστηριότητας προστίθενται στην ενδεχόμενη σωματική άσκηση  που εκτελούμε ώστε να είμαστε ενεργοί κάθε μέρα. Χορεύοντας, παίζοντας, πραγματοποιώντας οικιακές μικροδουλειές όπως ο καθαρισμός και η κηπουρική, είναι μερικές προτάσεις .

Ακολουθούμε ένα online πρόγραμμα ασκήσεων. 

Επωφελούμαστε από την πλούσια γκάμα online μαθημάτων ασκήσεων. Πολλά από αυτά είναι δωρεάν και μπορούν να βρεθούν στο YouTube. Εάν δεν έχουμε εμπειρία από αυτές τις ασκήσεις πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί (καθένας  γνωρίζει τους δικούς του  περιορισμούς) ή απευθυνόμαστε  στον φυσικοθεραπευτή μας.

Περπατάμε. 

Ακόμα και σε μικρούς χώρους, περπατώντας ή κάνοντας βήματα επί τόπου, μπορεί να βοηθηθούμε ώστε να παραμείνουμε δραστήριοι. Εάν έχουμε μια τηλεφωνική κλήση, σηκωνόμαστε όρθιοι ή περπατάμε στο σπίτι  ενώ μιλάμε, αντί να καθόμαστε. Αν αποφασίσουμε να πάμε έξω για να περπατήσουμε ή να ασκηθούμε, φροντίζουμε να διατηρούμε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλους ανθρώπους.

Στεκόμαστε όρθιοι.

 Μειώνουμε τις ώρες που καθόμαστε και δραστηριοποιούμαστε όποτε είναι δυνατόν. Στην ιδανική περίπτωση, στοχεύουμε να διακόπτουμε την καθιστή θέση κάθε 30 λεπτά. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε ένα γραφείο με τη χρήση ενός ψηλού τραπεζιού ή να στοιβάζουμε ένα σωρό από βιβλία ή άλλα υλικά, για να συνεχίσετε να εργάζεστε ενώ κάθεστε. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που καθόμαστε δεν μένουμε άπραγοι. Βρίσκουμε τρόπους αναψυχής που βοηθούν την πνευματική λειτουργία, όπως το διάβασμα, τα επιτραπέζια παιχνίδια, χόμπυ .

Χαλαρώνουμε. 

Ο διαλογισμός και οι βαθιές εισπνοές μας βοηθούν να παραμείνουμε ήρεμοι.

Υγιεινή διατροφή. 

Για καλύτερη υγεία, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε υγιεινή διατροφή και να πίνουμε πολλά υγρά. Ο Π.Ο.Υ συστήνει πόσιμο νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά.  Αποφεύγουμε αυστηρά τα αλκοολούχα ποτά. Εξασφαλίζουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά και περιορίζουμε την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης και τροφών με υψηλά λιπαρά. Προτιμάμε τρόφιμα ολικής αλέσεως, παρά ραφιναρισμένα τρόφιμα.

  

Μανωλάκου Ματίνα

Εργοθεραπεύτρια

ESPA

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».


Επιστροφή