ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA

Σχετικά με τον ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ShareThis
Δημοσίευση: 20-03-2020 23:52 | Προβολές: 889
image

Αγαπητοί Φοιτητές , Αγαπητές Φοιτήτριες,

Σε μια κοινή προσπάθεια, επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε  ένα νέο τύπο ιού, που διαδίδεται σε όλον τον κόσμο. Η επιστημονική του ονομασία είναι COVID-19.

Εφόσον ο ιός αυτός απειλεί την υγεία των ανθρώπων που ζουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου,  αποτελεί κίνδυνο δημόσιας υγείας και συνεπώς απαιτεί  το συντονισμό των διαφόρων κρατών και χωρών.

Παράλληλα, απαιτεί τον δικό μας, προσωπικό «αυτοσυντονισμό».

Ως μέλη πολλών μεγαλύτερων συστημάτων, αλλά και ως σύστημα ο κάθε ένας από εμάς, καλούμαστε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά στην προσπάθεια προστασίας του εαυτού μας και του συνανθρώπου μας.

Τα αυξανόμενα κρούσματα του νέου τύπου κορωνοϊού, Covid -19 και ο παγκόσμιος χαρακτήρας που έχει λάβει η μετάδοσή του έχουν προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Είναι λοιπόν σημαντικό

  • να είμαστε  καλά και συνάμα σωστά ενημερωμένοι για το νέο τύπο κορωνοϊού, Covid -19
  • να μπορούμε να αποφύγουμε τον πανικό
  • να γνωρίζουμε επαρκώς τους κανόνες υγιεινής και προστασίας
  • να ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες πρόληψης για την εξάπλωσή του

Ως εκ τούτου, το κείμενο αυτό έχει στόχο την υποστήριξή σας ώστε να ενημερώνεστε έγκυρα αλλά και να παραμένετε σε μια θετική και αισιόδοξη ψυχολογική διάθεση, απαραίτητη αυτήν την περίοδο της ανησυχίας και άλλοτε της σύγχυσης.

Σε ό, τι αφορά την ενημέρωση

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε από επίσημους- έγκυρους φορείς καθώς και να επικαιροποιείτε την πληροφόρησή σας και αποφύγετε την έκθεσή σας σε ελλιπείς πληροφορίες (χρησιμοποιείτε με προσοχή την πληροφόρηση από Μ.Μ.Ε. και διαδίκτυο)

Ενδεικτικά  μπορείτε να επισκέπτεσθε τα παρακάτω:

https://eody.gov.gr

https://www.civilprotection.gr/el/koronoios-covid-19-hrisimes-odigies)

Σε ό. τι αφορά την στάση σας στα τρέχοντα γεγονότα

  • Τηρείτε τα απαραίτητα-προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης με ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Ο πανικός και ο υπερβολικός φόβος οδηγούν σε συναισθηματική και πνευματική σύγχυση, καταστάσεις που παρεμποδίζουν λογικές και ασφαλείς συμπεριφορές.
  • Φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, διατηρώντας ένα καλό πρόγραμμα ύπνου και φαγητού αλλά και επικοινωνώντας με ασφάλεια με άλλα πρόσωπα στο οικογενειακό, φιλικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον ώστε  να αισθάνεστε περισσότερο συνδεδεμένοι και ασφαλείς.

Μέσα σε όλα αυτά είναι σημαντικό να τονίσουμε την αξία της επικοινωνίας σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε.

Μένοντας στο σπίτι, κρατώντας αποστάσεις  ο ένας από τον άλλον, μη μπορώντας να βρεθείτε με σημαντικούς για εσάς ανθρώπους του οικογενειακού /φιλικού περιβάλλοντος, ίσως αισθάνεστε ότι στερείστε την επικοινωνία σκέψεων και συναισθημάτων.

  • Δοκιμάστε να «αυτοενθαρρυνθείτε» στην έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας και ζητείστε ανθρώπινη και συναισθηματική στήριξη έστω διαδικτυακά, με ένα τηλεφώνημα, ένα γράμμα.
  • Ταυτόχρονα, ενθαρρύνετε και τους άλλους να σας μιλήσουν για τις ανησυχίες, τον θυμό, τον φόβο που ίσως βιώνουν αυτήν την περίοδο, αφού η εκτόνωση σκέψεων και συναισθημάτων βοηθά στο να μη μεγεθύνονται αλλά να τοποθετούνται σε ένα περισσότερο ρεαλιστικό πλαίσιο.      

Αγαπητοί Φοιτητές , Αγαπητές Φοιτήτριες,

Σύντομα θα  επιστρέψουμε στη γνωστή καθημερινότητα, έχοντας κατορθώσει να μειώσουμε όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό τη ζημία που έχει επιφέρει ο Covid -19.

Σύντομα θα επιστέψουμε στη γνωστή καθημερινότητα, περισσότερο ώριμοι, περισσότερο έτοιμοι να ζυγίσουμε αξίες, να θέσουμε στόχους , να κάνουμε όνειρα και να τα επιτύχουμε.

Καλή δύναμη και στη συνέχεια.

 

Ελένη Άννα Καλούδη

Υπεύθυνη Συμβουλευτικής,

Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Στήριξης Φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου

ESPA

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».


Επιστροφή