ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA
Συχνές Ερωτήσεις Συμβουλευτικής και Στήριξης Φοιτητών
Τι είναι η ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και πώς μπορεί να με βοηθήσει;

Είναι μια διαδικασία, στην οποία σε συνοδεύει ένα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο πρόσωπο και σε  διευκολύνει στο να αναγνωρίσεις, να ξεκαθαρίσεις και να αποδεχτείς συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορά, ώστε να αισθανθείς ανεξάρτητο άτομο, ικανό να επιλύσει συγκρούσεις και δυσκολίες.  

Τι να περιμένω από τις συνεδρίες ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης;

Ένα πλαίσιο αποδοχής και κατανόησης, με μη-κριτική διάθεση για ό,τι είσαι και ό,τι βιώνεις, που θα σεβαστεί την προσωπικότητα και τις ανάγκες σου και θα προσπαθήσει να σε υποστηρίξει σε ψυχολογικό και συμβουλευτικό επίπεδο.

Πώς θα ξέρω αν χρειάζομαι ψυχολογική ή συμβουλευτική στήριξη;

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις μαζί με τη βοήθειά μας το σύντομο  Έντυπο Υποδοχής,  στο οποίο θα καταγράφονται γρήγορα και με απλά λόγια οι ανησυχίες ή οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Στη συνέχεια, oι Υπεύθυνες των Υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης, θα συζητήσουν μεταξύ τους και θα σου προτείνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή, ανάλογα με τα θέματα  που σε απασχολούν.

Μπορώ να απευθυνθώ στις υπηρεσίες ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, ακόμα και αν δε γνωρίζω τι ακριβώς με δυσκολεύει και δεν μπορώ να το περιγράψω;

Ναι. Πολλές φορές βιώνουμε δυσφορία ή άλλα έντονα συναισθήματα, τα  οποία δεν μπορούμε να βάλουμε σε λόγια. Μια συνάντηση με το προσωπικό της Μονάδας θα σε διευκολύνει να ξεκαθαρίσεις τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει και ας μη σου είναι τώρα ξεκάθαρο.

Δεσμεύομαι εγώ σε κάτι;

Δεσμεύεσαι να εμπλακείς σε μια διαδικασία γνωριμίας με τον εαυτό σου και ανάληψης της προσωπικής ευθύνης. Περιμένουμε να είσαι συνεπής στα ραντεβού σου και να ενημερώνεις έγκαιρα για  καθυστερήσεις ή ακυρώσεις.

Πόσο θα καθυστερήσει η έναρξη των συνεδριών;

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε το διάστημα  που θα μεσολαβήσει από την ημερομηνία υποβολής του  αιτήματος μέχρι την πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση να είναι όσο το δυνατόν συντομότερο.  

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία;

Συνήθως 45 λεπτά.

Πόσες συνεδρίες χρειάζομαι;

Αυτό εξαρτάται  από τη φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζεις. Η Υπηρεσία παρέχει ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη. Μαζί με το προσωπικό της Υπηρεσίας θα συζητήσετε το πλάνο των συνεδριών σας.

Πόσο στοιχίζει;

Τίποτα, η Υπηρεσία είναι δωρεάν.

Υπάρχει εχεμύθεια;

Ναι, υπάρχει το απόρρητο, που καλύπτει τόσο την όποια επαφή σου με τις Υπηρεσίες, όσο και το τι θα ειπωθεί στις συνεδρίες. Οι πληροφορίες αυτές δεν διαρρέουν από την Υπηρεσία, παρ’ εκτός με τη σύμφωνη γνώμη σου.

Αν δεν μπορεί να με βοηθήσει το προσωπικό της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης;

Αφού το συζητήσετε με το προσωπικό της Υπηρεσίας, μπορεί να προταθεί παραπομπή στον κατάλληλο ειδικό, που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο θέμα ή παραπομπή σε πλαίσιο που να υποστηρίζει μακροχρόνια θεραπεία, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και φροντίδα σου. Είσαι ελεύθερος/η να  αποφασίσεις και να επιλέξεις.

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού;

Μπορείς είτε να έρθεις στα γραφεία μας, είτε τηλεφωνικά να καταγραφεί το αίτημά σου.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την υπηρεσία Τηλεσυμβουλευτικής;

Η επιλογή της Τηλε-συμβουλευτικής ΔΕΝ μπορεί να αντικαταστήσει τις δια ζώσης συνεδρίες Συμβουλευτικής και Στήριξης και δεν ενδείκνυται σε όλες τις κατηγορίες αιτημάτων.

Αποτελεί όμως μια ικανοποιητική λύση μιας πρώτης βασικής απάντησης σε ερωτήματα που σας απασχολούν, μπορεί να λειτουργήσει ως αρχική καθοδήγηση και βεβαίως διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ Συμβούλου και φοιτητή.

Περισσότερες Πληροφορίες για την Υπηρεσία Τηλε-συμβουλευτικής