ΑΓΓΛΙΚΑ Letter_size Contrast TextToSpeech
ESPA

Σας ταλαιπωρεί η ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ;

ShareThis
Δημοσίευση: 07-05-2020 13:25 | Προβολές: 914
image

Αναβλητικότητα είναι τάση να αποφεύγουμε τις απαραίτητες εργασίες και να στρέφουμε την προσοχή μας σε άλλες πιο ευχάριστες και ικανοποιητικές.
- Στατιστικές δείχνουν πως επηρεάζει πάνω από το 20% του πληθυσμού
- Δεν οφείλεται σε λανθασμένη εκτίμηση του χρόνου που απαιτείται για μια εργασία. Οι άνθρωποι που αναβάλουν είναι υπεραισιόδοξοι ως προς τις ικανότητες τους να την ολοκληρώσουν.
- Συνδέεται με αυπνία, κατανάλωση αλκοόλ, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αναβλητικότητα θεωρείται στάση ζωής, μιας και σπάνια περιορίζεται σε έναν τομέα ή σε μια ομάδα εργασιών (π.χ. επαγγελματικές, εκπαιδευτικές, οικιακές). Η τάση «να τα κάνω την τελευταία στιγμή» εμποδίζει/μετριάζει τις σοβαρές συνέπειες κι έτσι η συνήθεια διατηρείται.

Η αναβλητικότητα είναι μια «μάχη» ανάμεσα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου. Τον προμετωπιαίο φλοιό, που είναι λογικός και ελέγχει τον προγραμματισμό και την λήψη αποφάσεων και του μεταιχμιακού συστήματος που ελέγχει τα συναισθήματα και περιέχει το κέντρο της ευχαρίστησης. Συνήθως η νίκη του δεύτερου οδηγεί στην αναβλητικότητα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Ο εγκέφαλος έχει μια μαγική ιδιότητα που λέγεται νευροπλαστικότητα. Αλλάζει και «γυμνάζεται». Παρόλο που δεν είναι μυς, ανταποκρίνεται στην άσκηση όπως οι μύες. Μπορούμε λοιπόν με διάφορους τρόπους, να βοηθήσουμε, να ενισχύσουμε τον προμετωπιαίο φλοιό μας, ώστε να κερδίζει τη μάχη.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
- Όταν έχετε μια σημαντική δουλειά να διεκπεραιώσετε, αποφύγετε καθετί που σας αποσπά (κινητά, υπολογιστές, τηλεόραση)
- Ενημερώστε το περιβάλλον σας για τους στόχους σας, ώστε να μπορούν να σας ενισχύουν
- Συναναστραφείτε περισσότερο με άτομα που σας εμπνέουν να δράσετε και είναι τα ίδια αποτελεσματικά και όχι αναβλητικά.
- Προγραμματίστε, χωρίζοντας τη δουλειά σας σε μικρά μέρη και επικεντρωθείτε σε ΈΝΑ τη φορά.
- Σταματήστε να αναζητάτε την τέλεια στιγμή, τις ιδανικές συνθήκες για να ξεκινήσετε να κάνετε αυτό που πρέπει.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ
- Το λαστιχένιο βραχιόλι. Φορέσετε στον καρπό σας ένα λαστιχάκι και κάθε φορά που συνειδητοποιείτε ότι σκέψεις αναβλητικότητας σας κατακλύζουν, τραβήξετε το - ώστε να αισθανθείτε πως σας ενοχλεί – και επιστρέψτε σε ότι πρέπει να κάνετε. Μόλις τελειώσετε την εργασία σας ανταμείψτε τον εαυτό σας με κάτι που τον ευχαριστεί. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ρυθμισμένος να αγκαλιάζει την Ευχαρίστηση και αποφεύγει τον Πόνο. Αξιοποιείστε το προς όφελός σας και όχι εναντίον σας, ενισχύοντας ωφέλιμες συνήθειες και στάσεις.
- Μόνο ένα λεπτό! Συνήθως καθυστερούμε, αναβάλλοντας την στιγμή που θα ξεκινήσουμε. Αναγκάστε τον εαυτό σας να δουλέψει σε αυτό που πρέπει, έστω για ένα λεπτό. Αν ξεκινήσετε είναι πολύ πιθανό να συνεχίσετε την εργασία σας.

ESPA

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».


Επιστροφή